6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

A szívférgesség

A szívféreg elég nagy, akár a 30 cm hosszúságot is elérheti felnőtt korában. A kutyák, macskák szívben, ill. a tüdő ereiben él.

A kutyákat a lárvahordozó szúnyogok csípéseikkel fertőzik meg. A kifejlett szívféreg nem petéket rak le, hanem apró első stádiumú lárvákat, melyeket akár bébi lárváknak, bébi férgeknek (microfilaria) is hívhatunk. Ezeket a microfiláriákat a kutyák véréből, a szúnyogok csípésükkel veszik fel. Így képes a fertőzés egyik kutyáról a másikra terjedni. Ezek mellett az átvitel magzatburkon keresztül is történhet. A microfilária akár 2 évig is élhet a fertőzött kutyában. A microfilária, az I-es stádiumú lárva a szúnyogban tovább fejlődik. Amikor eléri a III-as stádiumot, akkor azt a szúnyog csípés útján bejuttatja az új egyedbe. Ilyenkor a lárva a bőrben él, hónapokkal később kerül át V. stádumba, majd átvándorol a szívbe, és a tüdő erekbe. Körülbelül a fertőződéstől számítva 5 hónap múlva fejlődik ki a felnőtt szívféreg.

A szívféreg fertőzöttség, ill. betegség nem ugyan az. Kezelhető és megelőzhető a fertőzöttség, és a betegség is.

Mit okoz:

heartworm1     1 Az erek belső falában egy folyamatos gyulladás alakul ki

2 Az erek kitágulnak, ún. aneurysmák jönnek létre

3 Az irritáció és a gyulladás miatt vérrögök keletkeznek, melyekből embólus leszakadásával egyéb problémák is kialakulhatnak.

4 A tüdőbe kerülő vér oxigén ellátása csorbát szenved, eredményeképpen köhögés, orrvérzés és nem fertőző eredetű tüdőgyulladás is kialakulhat.

     5 Szívelégtelenség: a vér viszonylag kis ellenállással kering, a szív könnyen keringeti azt. Az elzáródott, vagy részben elzáródott ereken, amelyet vagy vérrög, vagy a férgek okoznak, csak emelkedett vérnyomás ellenében tudja továbbítani.

Ha a férgek bejutnak nagyobb mértékben a szív üregébe, akkor sokkal kevesebb vért tud pumpálni, ill. azt sokkal, nagyobb munkával tudja keringetni. A szívizom megvastagszik. Egy idő után a szív nem lesz elég erős, nem tudja ellátni normális működését. Kialakulhat az arrithmia.

Ha bármilyen szívbetegség van, arrithmia előfordulása lehetséges.

Ha arrithmia előfordul, úgy a hirtelen szívhalál is bármikor bekövetkezhet.

Ha a jobb szívfél elég gyenge lesz ahhoz, hogy a munkáját elláthassa, folyadék fog felszaporodni a mellüregben, tüdőben, a hasüregben, ill. a bőr alatt.

     6 Krónikus immunfolyamatot is indukál a féreg. Folyamatos ellenanyag termelődés zajlik a féreg anyagai ellen. Ezek az antigén-ellenanyag kapcsolatok lerakódnak különböző membránokon: szem, vese, vérerek, ízületek…

A szívférgesség a macskában egy picit más, ugyanis a macska mérete elég kicsi, ahhoz, hogy egyetlen felnőtt féreg is súlyos problémákat tudjon okozni.

       Diagnózis:

 

heartworm-prevention-microfilariaTöbb módon lehetséges:

     1 Direkt vérmintából, egy csepp vérből mikroszkóp segítségével a microfiláriák, vagyis a bébilárvák meghatározhatók, ha számuk eléri a kritikus mennyiséget.

     2 Antigénteszt már csekély számú felnőtt féregfertőzöttség esetén is használható. Ezek a tesztek sajnos csak a nőstényférgek fehérjéire vannak specializálva, így az nem fog pozitív eredményt mutatni hímférgek jelenlétében. Előnye az antigéntesztnek, hogy microfiláriák hiányában is, kellő féreg jelenlétében pozitivitást tud mutatni.

     3 Az ellenanyag teszt: a szervezet ellenanyagokat termel mind a hím, mind a nőstény férgek ellen. Ezeket az ellenanyagokat tudjuk kimutatni. Vagyis a hím férgek fertőzése esetén is pozitív eredményt kapunk.

 

Általános szabályként elmondható, hogy az antigén teszt kutyáknál microfilária jelenlétében, vagy a nélkül is jól használható, macskáknál viszont az antigén és ellenanyag tesztet együtt kell alkalmazni.

5 és 7 hónaposnál fiatalabb kölykök diagnosztikai vizsgálatának értelme nincs.

Milyen gyakran tegyük ezt meg?

1 Ha a Kedvencünk környezetében a fertőzöttség mértéke nagyon alacsony, akkor elég évente egyszer elvégezni a tesztet.

2 Ha elkezdünk egy megelőző kezelést, akkor a vizsgálatot a szúnyogszezon előtt célszerű elvégezni, hogy lássuk milyen készítménnyel tudunk a leghatékonyabban védekezni.

3 Ha kedvencünk folyamatos megelőző kezelésben részesül minden hónapban, úgy 2 – 3 évente elegendő a vizsgálatokat elvégezni.

4 Ha viszont kedvencünk olyan helyen él, ahol a fertőzöttség elég magas, ide tartozik Szeged és a Tisza környéke is, legalább fél évente célszerű ezeket a szűrővizsgálatokat elvégezni.

Gyógykezelés


A felnőtt férgek eltávolítására 2 járható út van, az egyik arzén alapú vegyületek használata, melyeknek biztonsági indexe elég alacsony, ill.

 

Mielőtt bármilyen medikációt választunk, legyen az megelőzés, vagy kezelés, fel kell mérnünk az állat általános állapotát. A féregfertőzés fönn áll-e, hány féreg található, mekkora az állat mérete, kora, milyen egyéb fertőző, nem fertőző, egészségét befolyásoló tényezők vannak jelen, ill. milyen súlyosságú a szívelégtelenség.

Összefoglalva Kedvencünkben megtalálhatunk:

Vérpályában keringő microfiláriák L1,

A szúnyog által befecskendezett L3-L4-es lárvák, amelyek a bőrben élnek, a belőlük létrejött

L5-ös lárvák, ill. a felnőtt férgek, amelyek a szívben, és tüdő erekben találhatók meg.

Első lépésként a lárvákat célszerű elpusztítani, ugyanis ha a felnőtt férgeket pusztítjuk el, attól még a lárvákból újabb L5 és felnőtt féreg a szívben újra megjelenhet. Ha sikerült eltüntetnünk, vagy legalább jelentősen csökkentenünk az éretlen vándorló lárvákat, akkor célozhatjuk meg a felnőtt férgek számának csökkentését. Minél kevesebb férget pusztítunk el egyszerre, annál alacsonyabb a kezelésnek a rizikója. Természetesen a sorrend változhat, ugyanis a szívelégtelenséget a felnőtt férgek okozzák. Ha elég komolya a szívprobléma, akkor a felnőtt férget kell eltávolítanunk sebészi úton.

Sajnos a kezelésnek több mellékhatása is lehet, ha túl sok lárvastádium pusztul el egyszerre, akkor egy sokkszerű keringési probléma alakulhat ki, aminek következtében Kedvencünket elveszíthetjük. Ezért bármilyen kezelést is indítunk, előtte célszerű egy állapotfelmérő tesztet elvégezni, ill. az első gyógyszeradagolást állatorvosi felügyelet mellet célszerű végrehajtani.

[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]