6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hét.- Pén.:

8:00 - 9:00
14:00 - 18:00

Endoszkópia- kisokos

 • Mi az az endoszkóp?
Az endoszkóp egy merev vagy egy hajlékony csőből áll, egy fényforrásból, egy üvegszálas optikából, melyet monitorral összekötve a vizsgált terület kinagyítható és jobban láthatóvá válik. Az optikai csatorna mellett van egy speciális csatorna, melyen keresztül olyan eszközök vezethetők le, amik segítségével különböző manipulációk végezhetők az adott szervben. Történhet idegen testek eltávolítás, vagy esetlegesen mintavétel, mely később szövettanilag feldolgozható és megállapítható belőle az elváltozások jellege.
 • Mire használják az endoszkópos vizsgálatot?
Az endoszkópos vizsgálatoknak széles a köre:
 • Lehetőség van a tápcsatorna vizsgálatára, (gastroszkópia=gyomortükrözés, colonoszkópia=vastagbéltükrözés), mintavételre szövettani vizsgálathoz elváltozások esetén. Segítségével eltávolítható idegen test a nyelőcsőből, gyomorból.  o visszatérő hányás, gyomorfekély gyanú, vérfogyottság, elhúzódó  hígabb/lágyabb bélsár ürítés, testtömegvesztés esetén
 • Lehetőség van a légutak vizsgálatára (pl.bronchoszkópia), ezáltal a szájon vagy orron át bevezetett endoszkóp segítségével az orrjáratok, a garat, a gége, a légcső és az alsóbb légutak vizsgálatára. Bronchoszkópia alatt történhet mintavétel a légúti nyákból (sejtvizsgálat, bakteriológiai vizsgálat), idegen test eltávolítás és daganat biopszia. o visszatérő köhögés, nehezített légzés, orrfolyás
 • Az ortopéd szakorvosok az ízületekbe, ínhüvelyekbe jutnak be (arthroszkópiát és tenoszkópiát). Vizsgálják az ízületek felszínét, szalagrendszereket, inak, ínhüvelyek állapotát. Az esetleges sérült területeket, levált darabokat eltávolítják, pótolják.
A vizsgáló orvos képet kap a szervet belülről borító nyálkahártya szerkezetéről, az ott lévő gyulladást, daganatot, vérzést, szűkületet képes megtalálni. Amennyiben idegen testet (mint pl. csont, játék, kő, szőrbezoár, bot, pénzérme stb.) lát bent, úgy azt képes lehet el is távolítani az endoszkóp segítségével.
Az elváltozott terület láthatóvá tétele megadja számunkra a diagnózist is?
Nagyon sok betegség csak szövettani vizsgálattal diagnosztizálható. Előfordulhat, hogy egy elváltozásokat nem mutató szövet vagy szerv esetén csak olyan elváltozások vannak, amelyeket kizárólag mikroszkópos vizsgálattal láthatunk, ezért szükséges biopszia. Ezeket a bipsziás mintavételeket laborba küldjük.
Hogyan végezzük el az endoszkópos vizsgálatot?
Az endoszkópos vizsgálat előtt szükséges koplaltatni a kutyát (kb. 12-18 órás koplaltatás), hogy a vizsgálat megfelelő módon elvégezhető legyen, amennyiben a nyelőcső, gyomor, belek, colon vizsgálatát végezzük.
Az endoszkóp biztonságos bejuttatásához az állat nyugtatására, szedációra, altatására van szükség. Ezek rövid altatási eljárások.

 • Egy endoszkóp csak egy féle vizsgálatra alkalmas. Nincsen univerzális eszköz.
  Milyen beavatkozásokat végzünk:
  orr vizsgálat (rinoszkópia)
  arcüreg vizsgálat (szinusz-szkópia)
  garat, gége, légcső, bronchus vizsgálat/légzacskó (lónál)
  garat, nyelőcső, gyomor, vékonybél vizsgálat
  vastagbél vizsgálat
  külső hallójárat vizsgálat (otoszkópia)
  ínhüvely (lónál)
  Miért hasznos az endoszkópia?
  Az endoszkópia egy minimál invazív beavatkozás, amely segítségével olyan területekről kapunk elengedhetetlen információt, amely más képalkotó eljárással (röntgen, ultrahang) nem történik meg. Emellett mintát tudunk venni és sok esetben terápiás segítséget is nyújt (idegen test, daganat, nyelőcső férgesség, gyomorfekély, lovak légzacskó bakteriális és gombás fertőzésének diagnosztikája és kezelése, stb.). Így fel lehet állítani a legjobb gyógyszeres kezelést, amit az adott beteg igényel (gyomorfekély gyógyulásának nyomon követése).
  Az endoszkópia költségei:
  Az endoszkópok speciális és nagyon költséges műszerek, minden típusú vizsgálat más és más eszközt követel meg, a hozzáértő személyzet részéről pedig folyamatos képzést igényel, ezen tanfolyamok pedig szintén magas költségekkel járnak. Így bár magasnak tűnhet egy endoszkópos vizsgálat ára, viszont ez az utolsó módszer, amely segítségével diagnózisra juthatunk sok esetben

Mivel végezzük a beavatkozásokat: a műszer parkunk

torony

 

-orr vizsgálat (rinoszkópia)

-arcüreg vizsgálat(szinusz-szkópia)

-garat, gége, légcső, bronchus vizsgálat/légzacskó (lónál)

-garat, nyelőcső, gyomor, vékonybél vizsgálata:

-vastagbél vizsgálat:


-külső hallójárat vizsgálata(otoszkópia)

-ínhüvely (lónál)

kiegészítők: