6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Endoszkópia

 

Az endoszkóp egy fényforráshoz és monitorhoz kapcsolódó merev, vagy flexibilis optikai eszköz, aminek segítségével a test belsejébe tudunk közvetlen betekinteni. Az endoszkópot egy természetes testnyíláson keresztül vezetjük a test belsejébe (szájon, orron, végbélen, húgycsövön, hüvelyen, fülön). Az optika belsejében csatornák is találhatóak, amin keresztül vizet, levegőt, gyógyszereket, mintavevő eszközöket, manipulátorokat tudunk bevezetni.

Az endoszkópos vizsgálat nem csak megtekintés, hanem mikrobiológiai, citologiai, szövettani mintavételezés.  Esetleges idegen testek eltávolítása, bizonyos elváltozások terápiás megoldása.

 

Minden endoszkópos vizsgálat műtéti altatást igényel, de ennek a kockázata a modern altatási technikák mellett eltörpül az endoszkópia nyújtotta előnyök mellett.

 

Ez egy kiegészítő vizsgálat, vagyis nem tudja pótolni a teljeskörű belgyógyászati vizsgálatot, nem helyettesíti a labor- röntgen-, ultrahang-, CT-, MR vizsgálatot. Azokat kiegészíti, a diagnózist pontosítja. Kezelési megoldást nyújt. Nem első körben választandó vizsgálati mód, kivéve idegen test okozta elváltozások diagnózisa, megoldása esetén.

Minimálisan invazív eljárás, ezért vannak esetek, amikor nem végezhető el a vizsgálat, de általánosságban elmondható, hogy a vizsgálat diagnosztikus értéke felbecsülhetetlen az elenyésző kockázathoz képest.

 

Gyomortükrözés (gasztroszkópia)

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a felső tápcsatorna endoszkópos (nyelőcső, a gyomor és a nyombél) vizsgálata, mintavételezése, idegentestek műtét nélküli eltávolítása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet vezetünk le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig altatásban. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk.

 

Mikor végzünk gasztroszkópiát (gyomortükrözést)?

 

Idült, 3-4 hete fennálló emésztőszervi tünetek felderítésére. Ilyen a hasmenés, öklendezés, nyeldeklés, reflux, hányás, hasi diszkonfort, hasi fájdalom, vérfogyottság, sötét bélsár, fogyás.

Azonnal alkalmazzuk idegen test gyanú esetén. Sok kiegészítő eszköz segítségével az idegen testek 80%-a eltávolítható műtét nélkül!

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére, idegen testek felkutatására, eltávolítására. Sok megtévesztő esetben, amikor pl. csak köhögés a gyakori tünet (amely mögött nem áll tüdő-, vagy fül-orr-gégészeti megbetegedés) reflux áll a háttérben.

 

Előkészületek

12-24 óra táplálék és 6 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. Ennek hiányában a gasztroszkópiát nem tudjuk kielégítően elvégezni, mert a gyomortartalom eltakarhat esetleges elváltozásokat.

 

Mi a gyomortükrözés menete?

 

A gyomortükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, intubálás következik és altatógéppel altatunk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük.

Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.

 

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

 

A kolonoszkópia a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának endoszkópos vizsgálati módszere.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat során egy flexibilis endoszkópot vezetünk be a végbélnyíláson keresztül. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítunk el bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk. A bélgyulladások, allergiás folyamatok kiderítésében sok esetben elengedhetetlen kiegészítő vizsgálati módszer.

 

Mikor végzünk kolonoszkópiát?

 

Idült, 3-4 hete fennálló emésztőszervi tünetek felderítésére. Ilyen a hasmenés, hasi diszkonfort, hasi fájdalom, vérfogyottság, sötét bélsár, tartós bélsápangás, fogyás.

 

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

 

A vizsgálat minden esetben gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel a vizsgálatot megelőző napon, 24 órás takarmány megvonással. Ennek pontos menetéről egyedre szabottan adunk javaslatot.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

 

A kolonoszkópia csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, intubálás következik és altatógéppel altatunk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.

 

Légzőszervi endoszkópia (bronhoszkópia)

 

A légzőszervi endoszkópia az alsó légutak vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet vezetünk le a szájon át a gégén keresztül egészen a vékony légutakig altatásban. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk. Mosásos mintavételezéssel (BAL), bakteriológiai és sejt vizsgálatokat végzünk. Szkópozás közben az oxigén ellátás végig biztosított. A bronhoszkópia alkalmazható gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, köhögések hátterének felderítésére. Továbbá idegen testek felkutatására.

 

Mikor végzünk légzőszervi endoszkópiát?

Azonnali, sürgősségi endoszkópos vizsgálatot használunk, idegen test felszippantása esetén kialakult azonnali légszomj, fulladás esetén.

Az esetek 95%-ában 2-3 hete fenálló köhögés, légszomj, orrfolyás diagnosztizálására használjuk.

Gyakran emésztőszervi tünetek, mint öklendezés, hányás, reflux hátterében a légutak beszűkülése áll, aminek diagnózisához az endoszkópia elengedhetetlen.

 

Előkészületek

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

Légzőszervi endoszkópia menete

A hörgőtükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, vénásan altatunk. Hajlékony videobronhoszkópot vezetünk be a légutakba. Az eszköz munkacsatornáján keresztül oxigénnel látjuk el a kis beteget. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük. Ha kell, mintát veszünk (bakteriológiai, citológiai, szövettani), váladékot szívunk le. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.

 

Orr endoszkópia (rhinoszkópia)

 

Az orr endoszkópia a felső légutak vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása, idegen test eltávolítása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Elsőnek szájon át egy vékony flexibilis bronhoszkópot vezetünk a garaton keresztül előre a  lágyszájpad felett az orr hátsó részére (retrograd endoszkópia). Oldaliság, aszimmetria, csurgók, és a garatüreg feltérképezése a cél. Ez után egy vékony, 1.9 mm- 2,7 mm – 4 mm (páciens mérettől függően) munkacsatornával rendelkező merev endoszkópot vezetünk le az orrjáratokba elölről a gége irányába. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk, váladékot szívunk le. Mosásos mintavételezéssel bakteriológiai- és sejt vizsgálatokat végzünk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük.

 

Mikor végzünk orr endoszkópiát?

Akut, nem sürgősségi vizsgálat kell ha látjuk, hogy kedvencünk felszippant valamit, elkezd tüsszögni, fejet rázni.

Az esetek nagy részében idült, 2-3 hete fennálló betegségek kiderítésére használjuk, ilyen az 1, vagy 2 oldali orrfolyás, orrvérzés, tüsszögés, fejrázás, orrszívás (reverse sneezing), köhögés, légszomj.

Az orr endoszkópia alkalmazható gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve köhögések, tüsszögések egy és kétoldali orrfolyások hátterének felderítésére. Továbbá idegen testek felkutatására, eltávolítására. Orrvérzés diagnosztikájában elengedhetetlen, de nem aktív vérzés ideje alatt, mert a vér teljesen befedi a szkópot, így semmit sem lehet látni. De ha nagyon aktív a vérzés, ami az életet veszélyezteti, az azonnali beavatkozást igényel.

Ha látjuk, hogy kedvencünk felszippant valamit, és a tüsszögés, fejrázás, ami néhány nap múlva abba marad, akkor is meg kell vizsgálni endoszkóppal. A tünetek nem azért múlnak el, mert lenyelte, hanem mert beékelődött és már nem zavarja. A növényi részek gombákkal fogják fertőzni az orrot, és hónapok múlva a kezelés kimenetele már nagyon kérdéses

 

Előkészületek

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

Az orrtükrözés menete

Az orrtükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, és intubálás következik. Altatógéppel gázosan altatunk. Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.

 

Fül endoszkópia (otoszkópia)

 

A fül endoszkópia a külső hallójáratok vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása, idegen test eltávolítása.

 

Mikor végzünk fül endoszkópiát?

 

Minden fül jellegű problémánál, akár azonnal végezhetjük, de hozzánk sok esetben már elhúzódó esetekkel érkeznek a betegek. Ekkor kedvencünk valószínűleg már átesett több egyszerű fülvizsgálaton, kezelésen, de sajnos ezek nem hoznak sikert sok esetben. Ilyenkor fül endoszkópia elengedhetetlen a visszatérő fejrázások, fülfolyások, fülfájdalmak, fej oldaltartások, körmozgások esetén.

A vizsgálatot mély altatásban lehet elvégezni, ugyanis a beteg fül nagyon fájdalmas, az érintést is rosszul tűrik a páciensek, és hirtelen mozdulatok ronthatják az alap betegséget, mint pl. dobhártyasérülés.

A dobhártya vizsgálata korrekten csak így végezhető el, egy beteg fülnél. Az egészséges fülnél természetesen egyszerű fülvizsgálóval is el lehet bírálni az épséget.

 

Előkészületek

 

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

A fül endoszkópia menete

 

Az otoszkópia csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, és intubálás következik. Altatógéppel gázosan altatunk. Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Egy vékony, 1.9 mm- 2,7 mm – 4 mm (páciens mérettől függően) munkacsatornával rendelkező merev endoszkópot vezetünk le a hallójáratba. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül folyamatosan mossuk és szívjuk a váladékot, míg nem lesz minden teljesen látható. Kinagyítva monitoron nézzük a vizsgálatot. Amikor tiszta minden, akkor veszünk mintát a bőrről, és nem a váladékból. Ekkor távolítjuk el a régóta, gyakran több hónapja bejutott idegen testet. Ha szükséges szájon át egy vékony flexibilis bronhoszkópot vezetünk a garaton keresztül előre a  lágyszájpad felett az orr hátsó részére (retrograd endoszkópia), mert a külső hallójárat közlekedik a garatüreggel.

Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.