6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Endoszkópos vizsgálat

Endoszkópos vizsgálat

Az endoszkópia egy minimális behatolású orvosi diagnosztikai eljárás, amely a szervezet belső részének a vizuális vizsgálatára és vele kapcsolatos diagnosztikai, terápiás beavatkozások elvégzésére alkalmas. Az endoszkópos diagnosztika során a test természetes nyílásain keresztül keskeny csövet vezetnek a test belső üregeibe, hogy a végére szerelt kamerával monitorra kivetítve láthatóvá tegyék a szervek struktúrájának állapotát az orvos számára. Ez nemcsak a nyomon követést, hanem az archiválást is lehetővé teszi. A vizsgáló képet kap a szervet belülről borító nyálkahártya szerkezetéről, az ott lévő gyulladást, daganatot, vérzést, szűkületet képes megtalálni, kimutatni.

Az endoszkópos vizsgálatokat éhgyomorra végezzük, ez kell ahhoz, hogy a tartalom ne fedje el e vizsgálandó területet, illetve a gyomor tartalom ne kerüljön a légutakba. A beavatkozás során vénás altatást biztosítunk, mely irányítható szinte csak a beavatkozás idejére korlátozódó, rövid mély alvást, és teljes fájdalom mentességet eredményez. Az altatás során folyamatosan ellenőrizzük a szívverést, az oxigén ellátottságot (szaturációt), a légzésszámot, EKG-t, és alkalmanként vérnyomást, minimalizálva az altatási kockázatot.

Rendelőnkben merev és flexibilis endoszkópok, több méretben állnak rendelkezésre:

merev:

  • 2,7 mm
  • 4 mm optika

flexibilis:

  • 3mm átm 75 cm
  • 5 mm átm 75 cm
  • 10 mm átm 100 cm
  • 10 mm átm 180 cm
  • 10 mm átm 300 cm-es flexibilis video endoszkóp

Video otoszkóp:

A kutyák hallójárat betegségei nagyon gyakoriak. Az endoszkópiák közül a diagnosztikai video otoszkópia a leggyakrabban használt eljárás az állatgyógyászatban. A hallójáratot monitorra kivetített merev endoszkóppal vizsgáljuk, ami sokkal vékonyabb, mint a hagyományos eszköz, ezáltal mélyebbre tudunk lejutni. A fület nem dörzsöljük tamponokkal belülről, ezáltal nem okozunk további sérülést, illetve az esetleges idegentestet nem toljuk beljebb. A tisztítás, mosás-szívás folyamatos video kontrollal történik. A dobhártya minden kis részlete leképezhető, a középfül is megvizsgálható. Nemcsak a bakteriológiai mintavétel lesz célirányosabb, hanem szövettani mintavételre is lehetőség van.

Rhinoszkópia:

Az orrüreg endoszkópos vizsgálata. Lehetőségünk van ezzel az eljárással megtekintésre, célirányos szövettani (biopsziás), mikrobiológiai (GOMBA!) mintavételezésre, mosásra, kezelésre (mind az orrjáratoknak, mind a szinuszoknak), idegen test, polip eltávolításra.
Ez egy komplex vizsgálat, két részből áll, és a kettő kiegészíti egymást, ezért egyszerre végezzük.
o Merev endoszkóppal elölről az orrnyíláson keresztül (anterior rhinoszkópia)
o Flexibilis endoszkóppal szájüregen át a garat felől (retrográd rhinoszkópia). A lágy szájpadlás hátsó, orrüreg felöli része csak így tekinthető meg
A vizsgálatot el kell végezni, amikor nem szűnő tüsszögés, visszatérő orrfolyás, orrvérzés, nehezített légzés, arcorri deformitás, stridor (belégzési zörej), fokozott könnyezés észlelhető.
A beavatkozás után nem ritka az önlimitáló, rövid ideig tartó orrvérzés, ami ha nem enyhül gyógyszeresen megszüntetjük.