6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Fogkövesség

Fogkövesség kis kedvenceinknél röviden:


A fogkövesség nagyon sok kis kedvencet érint. A macskák kifejezetten hajlamosak fogkövesedésre, de egyes kutya fajták is (Yorkshire Terrier, Bichon, stb…).

A fogkő kialakulása egy hosszadalmasabb folyamat. Első sorban meghatározó milyen táplálékot kap a kutya/macska. A táplálék a nyállal és a szájban lévő baktériumokkal plakk képződéshez, ínygyulladáshoz, fogkő képződéshez, majd az íny sorvadásához és a fogak elvesztéséhez vezet.

Ez nem csak esztétikai probléma, és nem merül ki egy kis bűzös szájszagban. Amennyiben nincs megfelelően ápolva kis kedvencünk szájürege, úgy nem csak a fogak elvesztése jelent veszélyt, miközben folyamatos fájdalomban él, hanem a véráramon keresztül a szervezetbe bekerülő baktériumok gyulladásos gócokat okozhatnak a májban, vesében, leggyakrabban a szívbelhártya gyulladását okozva.

Mit tehetünk ellene?

Első sorban a szilárd táplálék kevésbé rakódik fel mint a konzervek stb. adása. Javasolt fogat mosni heti 2-3 alkalommal, vagy valamilyen fogtisztító rágcsa adása naponta. Időközönként egy gyors vizsgálat az állatorvosnál, hogy idejében észre legyen véve ha valami nincs rendben ( más betegségek is korábban észrevehetőek évi 1 szűrővizsgálattal).

Amennyiben azt látjuk, hogy sárgás felrakódások vannak, vagy esetleg érezzük a kellemetlen szájszagot, akkor pedig az állatorvos felkeresésével a fogkő eltávolítása javasolt, mielőtt még nagyobb baj történne.