6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Fül endoszkópia (otoszkópia)

A fül endoszkópia a külső hallójáratok vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása, idegen test eltávolítása.

 

Mikor végzünk fül endoszkópiát?

 

Minden fül jellegű problémánál, akár azonnal végezhetjük, de hozzánk sok esetben már elhúzódó esetekkel érkeznek a betegek. Ekkor kedvencünk valószínűleg már átesett több egyszerű fülvizsgálaton, kezelésen, de sajnos ezek nem hoznak sikert sok esetben. Ilyenkor fül endoszkópia elengedhetetlen a visszatérő fejrázások, fülfolyások, fülfájdalmak, fej oldaltartások, körmozgások esetén.

A vizsgálatot mély altatásban lehet elvégezni, ugyanis a beteg fül nagyon fájdalmas, az érintést is rosszul tűrik a páciensek, és hirtelen mozdulatok ronthatják az alap betegséget, mint pl. dobhártyasérülés.

A dobhártya vizsgálata korrekten csak így végezhető el, egy beteg fülnél. Az egészséges fülnél természetesen egyszerű fülvizsgálóval is el lehet bírálni az épséget.

 

Előkészületek

 

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

A fül endoszkópia menete

 

Az otoszkópia csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, és intubálás következik. Altatógéppel gázosan altatunk. Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Egy vékony, 1.9 mm- 2,7 mm – 4 mm (páciens mérettől függően) munkacsatornával rendelkező merev endoszkópot vezetünk le a hallójáratba. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül folyamatosan mossuk és szívjuk a váladékot, míg nem lesz minden teljesen látható. Kinagyítva monitoron nézzük a vizsgálatot. Amikor tiszta minden, akkor veszünk mintát a bőrről, és nem a váladékból. Ekkor távolítjuk el a régóta, gyakran több hónapja bejutott idegen testet. Ha szükséges szájon át egy vékony flexibilis bronhoszkópot vezetünk a garaton keresztül előre a  lágyszájpad felett az orr hátsó részére (retrograd endoszkópia), mert a külső hallójárat közlekedik a garatüreggel.

Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.