6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Gyomortükrözés (gasztroszkópia)

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a felső tápcsatorna endoszkópos (nyelőcső, a gyomor és a nyombél) vizsgálata, mintavételezése, idegentestek műtét nélküli eltávolítása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet vezetünk le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig altatásban. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk.

 

Mikor végzünk gasztroszkópiát (gyomortükrözést)?

 

Idült, 3-4 hete fennálló emésztőszervi tünetek felderítésére. Ilyen a hasmenés, öklendezés, nyeldeklés, reflux, hányás, hasi diszkonfort, hasi fájdalom, vérfogyottság, sötét bélsár, fogyás.

Azonnal alkalmazzuk idegen test gyanú esetén. Sok kiegészítő eszköz segítségével az idegen testek 80%-a eltávolítható műtét nélkül!

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére, idegen testek felkutatására, eltávolítására. Sok megtévesztő esetben, amikor pl. csak köhögés a gyakori tünet (amely mögött nem áll tüdő-, vagy fül-orr-gégészeti megbetegedés) reflux áll a háttérben.

 

Előkészületek

12-24 óra táplálék és 6 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. Ennek hiányában a gasztroszkópiát nem tudjuk kielégítően elvégezni, mert a gyomortartalom eltakarhat esetleges elváltozásokat.

 

Mi a gyomortükrözés menete?

 

A gyomortükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, intubálás következik és altatógéppel altatunk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük.

Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.