6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Ivartalanítás

Az ivartalanítás nem a Kedvence férfiasságát vagy női mivoltát hivatott megváltoztatni, hanem célja, hogy megóvjuk az ivarzással kapcsolatos veszélyektől. Ilyenek a fertőző betegségek, verekedésekből származó sebek, közúti balesetek miatti életveszély, stb. A műtét rutinműtétnek számít, nem jelent fokozott kockázatot az állat számára, és harmonikusabb együttélést teremt Kedvence és Ön között.

Itt szeretnénk eloszlatni az ivartalanítással kapcsolatos téveszméket és félelmeket, valamint szeretnénk felhívni a figyelmet sok, sajnos pont az ivartalanítás elmaradása miatt kialakuló veszélyforrásokra Kedvencünkre nézve.
Sokszor hallhatjuk tulajdonosoktól a “de én nem akarok megvonni tőle semmi jót…” kifogást az ivartalanítással kapcsolatban. Ez az első téveszme, ami sok gazdit érint.

Sokszor antropomorfizáljuk Kedvencünket, vagyis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ugyanolyan élvezetekre vágyik, mint mi, hogy hasonlóak a szükségleteik. Ez hibás. Az állatok szexuális viselkedését csak hormonok és betanult mozgásformák irányítják, pszichikailag irányítani nem tudják, és nem is jelent számukra élvezet, gondoljunk csak az “összeragadt” kutyapárra a nász végén (még nézni is fáj), vagy a szinte szívfacsaró macskanyávogásra a koranyári estéken.
A másik téveszme, hogy Kedvencünk elhízik. Ez szintén nem írható az ivartalanítás számlájára teljesen. A lány kutyusok és cicusok esetében még inkább kevésbé, mint a fiúknál. Az ivartalanítás után jelentkező elhízások eseteinek többsége a helytelen táplálásból következik. Mivel valamit veszít aktivitásából – ami, mint majd később látni fogjuk, hasznos is – kevesebbet mozog, kevesebb energiát igényel, valamint sajnos a gazdik hajlamosak szeretetből ínyencségekkel kedveskedni Kedvencüknek, ami szintén elhízáshoz vezet.

Ami miatt viszont ajánljuk az ivartalanítást, azok a következők:
Sajnos sokan nem gondolnak bele, hogy mind a kutya, mind a macska sokat szülő állat, és a megszületett állatkákról a gazdáknak kell gondoskodni. Ez jelenti, mind a kicsik megfelelő otthonának megtalálását, az addigi, valamint a rajtuk maradt utódok állatorvosi költségeit, ami ennyi kedvenc esetében nem is kicsi. Ennek a nem előrelátásnak a következménye az, hogy sok kiskutya és kiscica az utcára kerül, ahol szinte meg vannak számlálva a percei, és sajnos ma Magyarországon csak nagyon kevés menhely van, ami tudja biztosítani a megfelelő körülményeket az árváknak.

A másik probléma, hogy ivarzáskor sokszor előjön a “se lát, se hall szindróma”, mind a lány, mind a fiú kutyák és macskák esetében. Ez elsősorban a macskák esetében gond, hisz ők könnyebben meglógnak a háztól, de a kutyák esetében is említést érdemel, hisz csak egy óvatlan pillanat és… Az elszökött kedvenc odakinn számos veszélynek van kitéve, mint például a fertőzések, verekedések más udvarlókkal, balesetek szenvedése illetve okozása, amiért mellesleg a tulajdonos tehető felelőssé. De, ha még sikerül is megfékeznünk és berkeken belül tartanunk a szerelmi vágytól túlfűtött Kedvencünket, akkor is néha emberi tűrőhatárokat túllépő elszántsággal és fáradhatatlansággal képesek jelezni, hogy: “de ők akkor is úgy gondolják, és ígérik, hogy 11-re itthon vannak”.

Az ivartalanítás műtét további előnye, hogy csökken az ivarszervekhez és az ivarzáshoz köthető betegségek, rendellenességek száma, úgymint méh- és emlőrák, ami gyakran csak többszöri műtéttel orvosolható, vagy esetleg halálos kimenetelű, vagy mint, az álvemhesség, ami nagyon gyakori szukáknál, és sok gondot okoz, mind a gazdinak, mind az állatnak, és szintén csak állatorvosi beavatkozással kezelhető legtöbbször.

Ha bármi egyéb kételye vagy kérdése merülne fel az ivartalanítással kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.