6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Kiegészítő vizsgálatok fontosságáról:

Dani kutyust, idős kis betegünket mindennapinak mondható, de súlyos tünetekkel hozták el rendelőnkbe: étvágytalanság, hányás, hasi fájdalom, reszketés.  Az ilyenkor szokásos belgyógyászati vizsgálat nem hozott kielégítő választ. A has olyan feszes volt, hogy nem lehetett áttapintani. A tünetek mögött nagyon sok elváltozás lehet. Ezért, és a nem kielégítő fizikális vizsgálati eredmények miatt (megtekintés, tapintás, hallgatózás…) kiegészítő vizsgálatokat végeztünk.
Gyors vérlabor, ami azonnali infúzió és gyulladás csökkentést követelt meg.
A hasi röntgen enyhe bélgyulladás és enyhe bélsárpangás együttes tünetét vetette fel, de ez nem magyarázta a súlyos tüneteket!
Hasi ultrahang nem igazolta a bélgyulladást, de megmutatta a fájdalom forrását: prosztata daganatot. Így a diagnózis teljesen más lett a tünetek alapján várható emésztőszervi betegségekhez képest.
Az étvágytalanság a daganatból felszabaduló anyagok miatt jött létre. A reflexes hányás a fájdalomnak köszönhető, ami a hasat is feszessé tette.
Ezen betegség kezelésének része az ivartalanítás (gyógyszeres, műtéti), viszont nem lehet tudni, hogy a betegség romlásának sebessége miatt van-e időnk. Ezért Nagyon fontos azt tudni, hogy a problémát (ahogy a prosztata rendellenességek többségét) meg lehetett volna előzni ivartalanítással.

Ez az eset kiváló példa arra, hogy a szervezetben minden-mindennel összefügg! Mindig az egészet kell vizsgálnunk. Ezért javasoljuk folyamatosan a megelőző szűrő vizsgálatokat, és a kiegészítő vizsgálatok széles palettáját: röntgen, ultrahang, vérvizsgálat, EKG, endoszkópia. Önökért, és kedvenceik hosszú vidám életéért.