Laparoszkópia rendelőnkben

Mi a laparoszkópia?

A laparoszkópia az endoszkópos beavatkozások azon típusa, amely a hasüreg valamint a medenceüreg diagnózisát és oprációját teszi lehetővé a has felnyitása nélkül.

A laparoszkópos eljárást más néven kulcslyuk sebészetnek vagy minimál invazív sebészetnek nevezik. A laparoszkópia lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, a hason ejtett kisebb nyílásokon (ez lehet 2, 3 db 1-2 cm-es nagyságú) csak a bőrt és a hasfalat szúrják át. Ezen keresztül speciális orvosi eszközöket vezetnek a hasüregbe, amellyel elvégzik a mintavételt vagy műtétet.

A humán sebészet által nagyon közkedvelt laparoszkópia ma már kedvenceink számára is lehetővé teszi az általa nyújtott előnyöket.

 A laparoszkópia előnyei:

A laparoszkópia legfőbb és vitathatatlan előnyei a nyílt műtéttel szemben  – ahogy más endoszkópos beavatkozásoknál is –  a kisebb műtéti megterhelés, az alacsonyabb kockázat, a rövidebb gyógyulási idő, és a gyorsabb felépülés. Ez annak köszönhető, hogy laparoszkópia során a nagy hasfali vágás helyett csupán néhány apró metszés szükséges a beavatkozáshoz. Csökken a műtét utáni fájdalom (felmérések szerint 65%-al alacsonyabb a hagyományos ivartalanításhoz képest), kisebb fertőződési lehetőség és gyorsabb felépülés várható. Nemcsak az egészséges állatoknak nyújt előnyöket a laparoszkópia (mint pl. az ivartalanítás), hanem a beteg állatoknak is, akiknél szükséges lehet egy máj biopszia például a diagnózis felállításához. Ezek a betegek egy gyorsabb, kíméletesebb és kevésbé traumatikus műtéti beavatkozást igényelnek, hiszen ők betegek.

Milyen beavatkozásokat végzünk:

  • Ivartalanítás
  • Cryptorchid ivartalanítás: a hasüregben maradt here eltávolítása
  • Biopszia: máj, hasníálmirigy, hasüregi szövetszaporulat
  • Diagnosztikai laparoszkópia: a RTG és Uh által nem diagnosztizálható elváltozások feltárása
  • Gastropexia: nagytestű vagy mély mellkasú kutyáknál a gyomorcsavar megelőzésére

Miért nem elérhető minden állatorvosi rendelőben ez az eljárás?

A laparoszkópia speciális és nagyon költséges felszereltséget igényel, a hozzáértő személyzet részéről pedig folyamatos képzést, ezen tanfolyamok pedig szintén magas költségekkel járnak.

A laparoszkópiás eljárás költségei:

A hagyományos műtéti technikához képest magasabb árat kell fizetni ezért az eljárásért, viszont ezért cserébe élvezhetjük a fent említett előnyeit, ami pénzben nem mérhető.

Mik a veszélyei?

A laparoszkópos beavatkozások az esetek túlnyomó többségében nem járnak különösebb veszéllyel, különösen a hagyományos hasműtéttel szemben, a komolyabb szövődmények gyakorisága nem haladja meg az 1-2%-ot.

Az érzéstelenítés/bódítás/altatás járhat mellékhatásokkal, melyet szakképzett személyzetünk kezelni tud.

A műtétet követően előfordulhat hasi fájdalom, a műtét helyén jelentkező kellemetlen érzés, ami gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal megszüntethető.

Mivel végezzük a beavatkozásokat:

torony

-optika:

kézieszköz igény:


tűfogók

műtét közben:

Scroll to Top