6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Laparoszkópia

Mi a laparoszkópia?

A laparoszkópia az endoszkópos beavatkozások azon típusa, amely a hasüreg valamint a medenceüreg diagnózisát és operációját teszi lehetővé a has felnyitása nélkül.

A laparoszkópos eljárást más néven kulcslyuk sebészetnek vagy minimál invazív sebészetnek nevezik. A laparoszkópia lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, a hason ejtett kisebb nyílásokon (ez lehet 2, 3 db 1-2 cm-es nagyságú) csak a bőrt és a hasfalat szúrják át. Ezen keresztül speciális orvosi eszközöket vezetnek a hasüregbe, amellyel elvégzik a mintavételt vagy műtétet.

A humán sebészet által nagyon közkedvelt laparoszkópia ma már kedvenceink számára is lehetővé teszi az általa nyújtott előnyöket.

 A laparoszkópia előnyei:

A laparoszkópia legfőbb és vitathatatlan előnyei a nyílt műtéttel szemben  – ahogy más endoszkópos beavatkozásoknál is –  a kisebb műtéti megterhelés, az alacsonyabb kockázat, a rövidebb gyógyulási idő, és a gyorsabb felépülés. Ez annak köszönhető, hogy laparoszkópia során a nagy hasfali vágás helyett csupán néhány apró metszés szükséges a beavatkozáshoz. Csökken a műtét utáni fájdalom (felmérések szerint 65%-al alacsonyabb a hagyományos ivartalanításhoz képest), kisebb fertőződési lehetőség és gyorsabb felépülés várható. Olyan helyekre is be tudunk tekinteni, ahová hagyományos műtéti eljárással nem lehetséges.

Nemcsak az egészséges állatoknak nyújt előnyöket a laparoszkópia (mint pl. az ivartalanítás), hanem a beteg állatoknak is, akiknél szükséges lehet egy máj biopszia például a diagnózis felállításához, idegen test elzáródás, daganat eltávolítás. Ezek a betegek egy gyorsabb, kíméletesebb és kevésbé traumatikus műtéti beavatkozást igényelnek.

A has hagyományos műtéti megnyitása az egyik legjelentősebb kockázati tényező. A hasüreg befertőződhet, a seb gyógyulásánál szövődmények léphetnek fel, a vérzés egyes esetekben súlyos is lehet. A műtétet követő gyógyulási időszak elhúzódó és fájdalmas, nő a stressz. E tényezők újabb szövődménycsoporthoz vezetnek, mint a belek rossz működése, bélösszenövés, a vénákban trombózis kialakulása.

 

Milyen beavatkozásokat végzünk:

  • Ivartalanítás
  • Cryptorchid ivartalanítás: a hasüregben maradt here eltávolítása
  • Biopszia: máj, hasníálmirigy, hasüregi szövetszaporulat
  • Diagnosztikai laparoszkópia: a RTG és Ultrahang által nem diagnosztizálható elváltozások feltárása
  • Gastropexia: nagytestű vagy mély mellkasú kutyáknál a gyomorcsavar megelőzésére
  • bél elzáródás, idegen test okozta hasi problémák asszisztált laparoszkópos megoldása, idegen test eltávolítása

Miért nem elérhető minden állatorvosi rendelőben ez az eljárás?

A laparoszkópia speciális és nagyon költséges felszereltséget igényel, a hozzáértő személyzet részéről pedig folyamatos képzést, ezen tanfolyamok pedig szintén magas költségekkel járnak.

A laparoszkópiás eljárás költségei:

A hagyományos műtéti technikához képest magasabb árat kell fizetni ezért az eljárásért, viszont ezért cserébe élvezhetjük a fent említett előnyeit.

Mik a veszélyei?

A laparoszkópos beavatkozások az esetek túlnyomó többségében nem járnak különösebb veszéllyel, különösen a hagyományos hasműtéttel szemben, a komolyabb szövődmények gyakorisága nem haladja meg az 1-2%-ot.

Az érzéstelenítés/bódítás/altatás járhat mellékhatásokkal, melyet szakképzett személyzetünk kezelni tud.

A műtétet követően előfordulhat hasi fájdalom, a műtét helyén jelentkező kellemetlen érzés, ami gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal megszüntethető.

 

A műtét menete

A korszerű műszereknek és műtéti technikáknak köszönhetően ma már kíméletesen, nagy hasi vágások nélkül is elvégezhető a laparoszkópos beavatkozás.

A műtét minden esetben altatásban történik. A hasüregbe történő behatolás a bőrön általában 2-3 esetleg 4 apró nyíláson keresztül történik. A hasüreg előzetes feltöltéséhez szén-dioxid gázt használunk, így a felfújt hasüregben a belső szervek egymástól elválasztódnak.

A laparoszkópos eszközöket (optika, fogók, ollók…) a köldökön , és a műtétnek megfelelően a hasfalon ejtett bemetszésen keresztül juttatjuk  hasüregbe. A képernyőn pedig láthatóvá válnak a hasűri szervek (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz) nagyítva.

A szervek szemrevételezésén túl lehetőség van mintavételre illetve műtéti beavatkozás elvégzésére is.

A hastükrözés (diagnosztikus laparoszkópia) általában 30-80 percig tart, az esetleges nagyobb beavatkozások 120-180 perc is lehet. A műtét befejezése után a szén-dioxidot kiengedjük a hasüregből és a hasfali metszéseket öltésekkel zárjuk

Hasi vágások nélkül rövidebb a gyógyulási folyamat is.

Nincs szükség gallérra, és szinte fájdalom csillapításra sem.