6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Légzőszervi endoszkópia (bronhoszkópia)

A légzőszervi endoszkópia az alsó légutak vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet vezetünk le a szájon át a gégén keresztül egészen a vékony légutakig altatásban. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk. Mosásos mintavételezéssel (BAL), bakteriológiai és sejt vizsgálatokat végzünk. Szkópozás közben az oxigén ellátás végig biztosított. A bronhoszkópia alkalmazható gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, köhögések hátterének felderítésére. Továbbá idegen testek felkutatására.

 

Mikor végzünk légzőszervi endoszkópiát?

Azonnali, sürgősségi endoszkópos vizsgálatot használunk, idegen test felszippantása esetén kialakult azonnali légszomj, fulladás esetén.

Az esetek 95%-ában 2-3 hete fenálló köhögés, légszomj, orrfolyás diagnosztizálására használjuk.

Gyakran emésztőszervi tünetek, mint öklendezés, hányás, reflux hátterében a légutak beszűkülése áll, aminek diagnózisához az endoszkópia elengedhetetlen.

 

Előkészületek

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

Légzőszervi endoszkópia menete

A hörgőtükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, vénásan altatunk. Hajlékony videobronhoszkópot vezetünk be a légutakba. Az eszköz munkacsatornáján keresztül oxigénnel látjuk el a kis beteget. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük. Ha kell, mintát veszünk (bakteriológiai, citológiai, szövettani), váladékot szívunk le. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.