6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Lógyógyászat

Szolgáltatásaink:

Sántaságdiagnosztika

Célja, hogy meghatározzuk a sántaság, fájdalom forrását, hogy a diagnózis tükrében a leghatékonyabb kezelést tudjuk alkalmazni.

Mindig megfigyeléssel kezdődik a vizsgálat (természetesen a kórelőzményi adatok felvétele után). A lovat 4 végtagra állítjuk, megnézzük a paták alakulását, az izom, végtag szögelés szimmetriát. Ez után megtapintjuk az csontokat, ízületeket, szalagokat, ínakat, izmokat. Patakutatóval feltérképezzük a pata esetleges fájdalmas területeit. Meghajlítjuk, kinyújtjuk az ízületeket, figyeljük a reakciót.

Ezek után jön a mozgásban történő vizsgálat, egyenes vonalon szemből, hátulról, oldalról. Lehetőség szerint puha és kemény talajon is. Meg kell nézni futószáron körön is, bal és jobb kézre.

Hajlítási próbákat végzünk ez után, és ha összeállt a kép, diagnosztikai érzéstelenítéseket végünk. Ahol 80% feletti a javulás, ott várható a fájdalom, és a sántaság forrása.

Az elváltozás helyéről a helyszínen röntgenfelvételek készítünk, ha kell ultrahanggal megvizsgáljuk a lágyszöveteket: ínakat, szalagokat, porcokat

Belgyógyászati vizsgálat

Köhögés, kólika (hasi fájdalom), nyirokcsomó duzzanat, orrfolyás, fogyás, hízás, göndör hosszú szőr, szőrhiány, nehezített légzés, teljesítmény csökkenés, hasmenés, láz, étvágytalanság…..és a sor végtelen.

Ha ezt, vagy akár bármit, és annak az ellenkezőjét tapasztalja lovánál, keressen nyugodtan.

Az alap a fizikális vizsgálat. Ez után helyszínen kiegészítő vizsgálatokat tudunk végezni:

  • labor háttér,
  • endoszkópia,
  • röntgen,
  • hasi-, rectalis ultrahang,
  • EKG.

Ivartalanítás

Az egyik leggyakoribb, legősibb műtéti beavatkozás a lovak herélése. Azt hinné az ember, hogy több ezer éves múlttal ez a műtét rutin beavatkozás,de nem az.

Nagyon sok műtéti technika van, azok előnyeivel, hátrányaival.

Mi altatásban, hanyatt fektetett pozícióban végezzük a műtétet. A ló teljes nyugodt, a műtét fájdalom mentes. Teljesen le lehet tisztítani a műtéti területet, izoláljuk, és fedetten, a hasüreg megnyitása nélkül a csonk levarrásával történik a beavatkozás. Ezáltal minimális a fertőződés, a belek előesése, vagy a vérzés, ami a többi műtéti technikánál gyakrabban előfordulhat. Természetesen ennek is van hátránya: altatás kockázata, és magasabb költség.

Mesterséges termékenyítés (hűtött spermával)

A hűtött spermával történő termékenyítés nagy előnye, hogy háznál viszonylag egyszerűen elvégezhető. A praxisunkban hely hiány miatt nem áll módunkban fagyasztott spermával termékenyíteni.

Mindig ultrahang vizsgálatok sorozata előzi meg a termékenyítést. Az ultrahang előnye nem csak a ciklus idejének meghatározása miatt fontos, hanem az esetleges méhen belüli folyadék feltérképezése miatt is! Sajnos, ha van folyadék az meggátolhatja a termékenyítést, beágyazódást.

A másik vitathatatlan előnye az ultrahang vizsgálatnak a korai vemhességvizsgálat. Aminek nem csak az a célja, hogy vemhes-e, hanem ki kell zárni, hogy iker vemhes-e! Ha az, akkor nagyon gyorsan be kell avatkozni, hogy ne legyen szörnyű vége a várva várt vemhességnek.

Traumatológiai sebészet

Lovaknál sajnos életvitelük miatt elkerülhetetlen a sérülés! A legfontosabb az idő, de nem kell kapkodni, mert ha olyan helyen van, akkor lehet akár napokat is várni (persze a legjobb 6 órán belül műteni). Ki kell tudni deríteni a gazdinak, hogy ízület, ínhüvely sérült-e. Sajnos itt sok idő nincs a várakozásra. Ha lehet ne használjanak spray-t! Fontos a vérzés minősége, spriccel, vagy folyik.

Mellkas, hasfal érintettség esetén gyakori belek, máj, tüdő érintettsége, amikor megint sok idő nincs a várakozásra. Sérülés esetén vegyék fel velünk a kapcsolatot, készítsenek fotót távolról, hogy be tudjuk azonosítani a területet, valamint közelről, hogy a részletekben el tudjunk merülni.

Ha az elváltozás olyan, akkor helyszínen állva bódításban, vagy akár altatásban a műtétet el tudjuk végezni. Ha nem megtaláljuk a referálható helyet, ahol várni fogják a beteget.

Légzőszervi endoszkópia

Köhögés, orrfolyás (egy vagy kétoldali), hörgés, nehezített légzés, gyenge teljesítmény, fáradékonyság, ájulás egy idő után, ami kb. 3 hét, felveti a légzőszervi endoszkópia szükségességét.

Megnézzük az orrjáratokat, a garatot, a gégét, a légzacskókat, a légcsövet, és a hörgőket.

Az endoszkópia nem csak megtekintés, hanem mintavételezés, és sok esetben probléma megoldást (pl. idegentest eltávolítást) is jelent.

A tüdő elváltozásoknál elengedhetetlen a „tüdő mosása” a BAL , amikor a nyert mintából sejtvizsgálattal meg lehet tudni a pontos diagnózist. Sajnos más út nem nagyon létezik. Ezt a vizsgálatot egy speciális katéterrel végezzük bódítás mellett.

Gyomor endoszkópia

Gyakran a hasi fájdalom hátterében, a testtömeg csökkenés esetén, vagy főleg csikóknál a stressz miatt felmerül a gyomorfekély gyanúja. Ennek diagnosztizálására szinte az egyetlen kiegészítő vizsgálat a gyomor endoszkópia. Ez csak egy nagyon hosszú, (3 m) speciális endoszkóppal és egy erős pumpával rendelkező fényforrással lehetséges. A praxisunkban ez az eszköz elérhető, és háznál, hosszú koplaltatás után bódításban el tudjuk végezni ezt a speciális beavatkozást.

Fogászati alapellátás, szájkamera

Amikor a ló szájából lóg a szálas takarmány, hosszú emésztetlen szálak vannak a trágyában, vagy rágatlan zab, árpa kukorica szemek, visszatérő bélsárpangás, kólika, testsúlyvesztés, egyoldali bűzös orrfolyást tapasztalunk feltehetőleg fogprobléma állhat a háttérben.

Az alapellátás során, kimossuk a szájat, és ha engedi, akkor bódítás nélkül betekintünk. Ha ez nem elégséges (több ok miatt), bódítunk, szájterpesztőt használunk, és szájkamerával feltérképezzük a szájat, fogakat. ha kopási rendellenesség áll fent, elektromos fogreszelővel korrigáljuk az elváltozást.

Sok esetben, főleg amikor egyoldali orrfolyás van, a helyszínen történő fogászati röntgen felvétel készítése elkerülhetetlen, hogy feltérképezzük a fogak állapotát, az arc és homloküreget. Ha kell helyszínen a fog eltávolítása is megoldható tervezetten.

Röntgen

A ló tartási helyén digitális rendszer segítségével részlet gazdag röntgenfelvételeket tudunk készíteni. Nem csak a végtagokról, ami a sántaság vizsgálatnál elengedhetetlen, hanem mellkas, csikó has, nyak, koponya, fog röntgeneket is készítünk

Ultrahang

A belgyógyászati problémák felderítésében, sántaság diagnosztikában, és mesterséges termékenyítésnél elengedhetetlen kiegészítő vizsgálat az ultrahangozás. Minden területre más-más ultrahang fejet kell használni. A praxisunkban elérhető mind a 3 terület kiszolgálásra a technológia.