6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Mi az endoszkópia?

Az endoszkóp egy fényforráshoz és monitorhoz kapcsolódó merev, vagy flexibilis optikai eszköz, aminek segítségével a test belsejébe tudunk közvetlen betekinteni. Az endoszkópot egy természetes testnyíláson keresztül vezetjük a test belsejébe (szájon, orron, végbélen, húgycsövön, hüvelyen, fülön). Az optika belsejében csatornák is találhatóak, amin keresztül vizet, levegőt, gyógyszereket, mintavevő eszközöket, manipulátorokat tudunk bevezetni.

Az endoszkópos vizsgálat nem csak megtekintés, hanem mikrobiológiai, citologiai, szövettani mintavételezés.  Esetleges idegen testek eltávolítása, bizonyos elváltozások terápiás megoldása.

 

Minden endoszkópos vizsgálat műtéti altatást igényel, de ennek a kockázata a modern altatási technikák mellett eltörpül az endoszkópia nyújtotta előnyök mellett.

 

Ez egy kiegészítő vizsgálat, vagyis nem tudja pótolni a teljeskörű belgyógyászati vizsgálatot, nem helyettesíti a labor- röntgen-, ultrahang-, CT-, MR vizsgálatot. Azokat kiegészíti, a diagnózist pontosítja. Kezelési megoldást nyújt. Nem első körben választandó vizsgálati mód, kivéve idegen test okozta elváltozások diagnózisa, megoldása esetén.

Minimálisan invazív eljárás, ezért vannak esetek, amikor nem végezhető el a vizsgálat, de általánosságban elmondható, hogy a vizsgálat diagnosztikus értéke felbecsülhetetlen az elenyésző kockázathoz képest.