6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Orr endoszkópia (rhinoszkópia)

Az orr endoszkópia a felső légutak vizsgálata, mintavételezése és bizonyos elváltozások műtét nélküli megoldása, idegen test eltávolítása.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Elsőnek szájon át egy vékony flexibilis bronhoszkópot vezetünk a garaton keresztül előre a  lágyszájpad felett az orr hátsó részére (retrograd endoszkópia). Oldaliság, aszimmetria, csurgók, és a garatüreg feltérképezése a cél. Ez után egy vékony, 1.9 mm- 2,7 mm – 4 mm (páciens mérettől függően) munkacsatornával rendelkező merev endoszkópot vezetünk le az orrjáratokba elölről a gége irányába. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítjuk el pl. az idegentesteket, bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk, váladékot szívunk le. Mosásos mintavételezéssel bakteriológiai- és sejt vizsgálatokat végzünk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük.

 

Mikor végzünk orr endoszkópiát?

Akut, nem sürgősségi vizsgálat kell ha látjuk, hogy kedvencünk felszippant valamit, elkezd tüsszögni, fejet rázni.

Az esetek nagy részében idült, 2-3 hete fennálló betegségek kiderítésére használjuk, ilyen az 1, vagy 2 oldali orrfolyás, orrvérzés, tüsszögés, fejrázás, orrszívás (reverse sneezing), köhögés, légszomj.

Az orr endoszkópia alkalmazható gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve köhögések, tüsszögések egy és kétoldali orrfolyások hátterének felderítésére. Továbbá idegen testek felkutatására, eltávolítására. Orrvérzés diagnosztikájában elengedhetetlen, de nem aktív vérzés ideje alatt, mert a vér teljesen befedi a szkópot, így semmit sem lehet látni. De ha nagyon aktív a vérzés, ami az életet veszélyezteti, az azonnali beavatkozást igényel.

Ha látjuk, hogy kedvencünk felszippant valamit, és a tüsszögés, fejrázás, ami néhány nap múlva abba marad, akkor is meg kell vizsgálni endoszkóppal. A tünetek nem azért múlnak el, mert lenyelte, hanem mert beékelődött és már nem zavarja. A növényi részek gombákkal fogják fertőzni az orrot, és hónapok múlva a kezelés kimenetele már nagyon kérdéses

 

Előkészületek

6 óra táplálék és folyadékmegvonás szükséges az altatás miatt.

 

Az orrtükrözés menete

Az orrtükrözés csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, és intubálás következik. Altatógéppel gázosan altatunk. Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.