6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Paraziták elleni védelem

Ismerünk lső (kullancsok, bolhák, tetvek,) és belső (különböző bélférgek ésegysejtű véglények) parazitákat. Ezek elleni folyamatos védelem szükségessége kiemelten fontos, mert számos veszélyt jelent mind a Kedvenc, mind a vele élő emberek számára.

bolhakülső paraziták vérszívásukkal nyugtalanítják az állatot, valamint számos veszélyes fertőző betegség (pl.:, stb.) vektorai. A kullancs terjeszti elsősorban a babesiosist, Lyme-kórt, kullancsencephalitist. Ezek a paraziták sokszor szabad szemmel nem vagy csak alig láthatóak (pl.: a kullancs lárvája, ami csak 0,3-0,6 mm hosszú is terjeszti a halálos betegséget a babesiosist). A bolhákköztigazdái a galandférgeknek. Ez azt jelenti, hogy galandférgek lárvái a bolhákban fejlődnek. Abban az esetben, ha az állat szétrágja a bolhát, az bekerül a bélrendszerébe és ott kifejlett féreggé alakul, és az állatban élősködik. Az elvakart, szétrágott bolhából kikerülő lárva viszont a simogató kézre is rákerülhet, így fertőzheti a környezetében élő embereket is. A bolhák nyálában lévő fehérjére pedig sok esetben alakul ki ún. bolhaallergia.

echinococcusbelekben élő férgek (galandféreg, orsóféreg, kampósférgek, stb.) a tápanyagok elvonásával lezsarolják, kiéheztetik a gazdaszervezetet, ami így kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben. A szervezeten belüli vándorlásukkal egyéb szervek normális működését veszélyeztetik, itt kiemelten a májat illetve a tüdőt lehet megemlíteni. Ezek a paraziták is bekerülhetnek az ember szervezetébe, aminek következtében vakság, bőrgyulladás, májgyulladás is kialakulhat.

Az egysejtű véglények közül kiemelendő a babesia és a toxoplasma, ami szintén zoonotikus kórokozó. A toxoplasma főleg a terhes anyákra (magzatkárosítás) és a gyermekekre jelent veszélyt, állatokban májgyulladást, szívburokgyulladást illetve agyvelőgyulladást okozhat.

spot-on1A MEGELŐZÉS itt is kiemelt jelentőséget kap. A legjobb megoldás, mert sokkal egyszerűbb, költségkímélőbb megoldás, mint magát a betegséget kezelni, és persze nem utolsó sorban minden egyes megbetegedés az állat életminőségét és ellenálló képességét rontja és rövidíti az élethosszt.

Mind a külső, mind a belső paraziták ellen rendelkezésre állnak hatékony készítmények, melyek rendszeres és megfelelő időközben történő alkalmazásával kivédhető, hogy fertőződjenek és spot-on2megbetegedjenek Kedvenceink és a szerető Gazdik. Az a szerencsés helyzet, hogy a korszerű készítmények alkalmasak arra, hogy egy készítmény használatával egyszerre több betegség, fertőződés ellen is tudjunk védekezni (pl.: bizonyos spot-on készítmény alkalmazásával tudunk védekezni a kullancsok – így a kullancsok által terjesztett fertőzések – ellen, a bolhák – így a bolhák terjesztette fertőzések, bolhaallergia – ellen, valamint készítménytől függően akár tetvek, legyek, szúnyogok, szívférgek, belső élősködők ellen is.

A bélférgek ellen évenként egyszer törvényileg kötelező (a veszettségoltással együtt), azonban a kellően alacsony és veszélytelen féregfertőzöttség eléréséhez erősen javasolt a legalább 3 havonta történő féreghajtás. Az egysejtű véglények kártétele ellen a köztigazdák elleni védekezéssel, szűrésekkel és időben elkezdett gyógykezeléssel védekezhetünk.

A külső parazitákkal szemben spot-on készítmények, jó minőségű (és itt a jó minőség hangsúlyos, mert sajnos nagyon sok „gagyi” kapható Magyarországon, ezért érdemes szakember tanácsát kikérni)nyakörvek, spay-k kiváló védelmet nyújtanak.

További kérdésével bátran forduljon ambulanciánkhoz!