6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Sántaságdiagnosztika

Célja, hogy meghatározzuk a sántaság, fájdalom forrását, hogy a diagnózis tükrében a leghatékonyabb kezelést tudjuk alkalmazni.

Mindig megfigyeléssel kezdődik a vizsgálat (természetesen a kórelőzményi adatok felvétele után). A lovat 4 végtagra állítjuk, megnézzük a paták alakulását, az izom, végtag szögelés szimmetriát. Ez után megtapintjuk az csontokat, ízületeket, szalagokat, ínakat, izmokat. Patakutatóval feltérképezzük a pata esetleges fájdalmas területeit. Meghajlítjuk, kinyújtjuk az ízületeket, figyeljük a reakciót.

Ezek után jön a mozgásban történő vizsgálat, egyenes vonalon szemből, hátulról, oldalról. Lehetőség szerint puha és kemény talajon is. Meg kell nézni futószáron körön is, bal és jobb kézre.

Hajlítási próbákat végzünk ez után, és ha összeállt a kép, diagnosztikai érzéstelenítéseket végünk. Ahol 80% feletti a javulás, ott várható a fájdalom, és a sántaság forrása.

Az elváltozás helyéről a helyszínen röntgenfelvételek készítünk, ha kell ultrahanggal megvizsgáljuk a lágyszöveteket: ínakat, szalagokat, porcokat