6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Szezonális mérgezések Karácsony környékén!!

Kedves Gazdik!

Nemsokára itt a várva várt Karácsony, mindenki sürög-forog és süt-főz. Ilyenkor leesik több minden az asztalról kedvenceink részére, hiszen olyan szépen néznek a finom illatok miatt. Szeretnénk mégis felhívni a figyelmet néhány kedvenceinkre ártalmas ételre, melyek nekünk azért nagyon finomak és akár egészségesek.

Nyírfacukor (xilitol):

Közkedvelt cukor helyettesítő, sok ételben és édességben megtalálható. A xilites receptek alapján elkészült sütikből akár kis mennyiség is mérgező lehet a kutyák és macskák részére, kb. 1 szelet beigli vagy egy darab mézeskalács, 3 cukormentes rágógumi komoly tüneteket okozhat egy 10 kilós kutyának. Tünetek: vércukor kóros zuhanása miatt kialakuló gyengeség, elfekvés, kóma, ami azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. Nagyobb adagban, nagyjából 5 szelet beigli, 5 mézeskalács, egy csomag rágógumi visszafordíthatatlan májelfajulást okozhat.

Csokoládé:

Metilxantint tartalmaz (koffein(kávé)/teobromin(tea)), általánosságban elmondható, minél sötétebb annál mérgezőbb. Tünetek: hányás, hasmenés, izgatottság, remegés, görcs, halál. Egy 10 kilós kutya egy tábla étcsokitól halál közeli állapotba kerülhet. Ugyanez a klinikai tünet két tábla tejcsokoládétól alakulhat ki.

Mazsola, szőlő:

Egyedi érzékenység következtében alakulhatnak ki tünetek. Ez azt jelenti, hogy valamely kedvencünk minden probléma nélkül nagy mennyiséget is ehet, míg mások elpusztulhatnak. 10 kilós érzékeny kutya 120 szem mazsolától (40g) elpusztulhat heveny veseelégtelenség miatt.

Makadámdió:

Súlyos rosszullétet okoz (hányás, bizonytalan járás, remegés) a kutyáknak, de többnyire nem halálos kimenetelű. A mérgező dózis 20g egy 10 kilós kutyának.

A környezetünkben előforduló növények is komoly veszélyforrást jelenthetnek kedvenceinkre, főleg az ilyenkor lakásba kerülő, nagyon szép Mikulásvirág.

Ne feledkezzünk meg a lakás környékéről sem. A gépjárművek téliesítése során használt édes ízű fagyálló, melyet a kutyák előszeretettel nyalnak fel, rendkívül mérgező. Vigyázzunk a kék színű szélvédőmosó folyadékkal is. Nem kell azonban kimenni a garázsba, az összetört hógömb is ugyanilyen veszélyeket rejt.

Mivel a klinikai tünetek nagyon hasonlóak, ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal, (mint például a semmit nem érő tej itatás) mert a lefolyás nagyon gyors és akár a kedvencünk életébe kerülhet, ezért azonnal forduljon szakellátáshoz.