6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Szívférgesség szűrés

Kedves Gazdik!

Az ősz folyamán figyelemfelkeltően sok hirtelen elhullás volt a rendelői betegeink közül.- 2 hónap alatt 6, boncolásnál derült ki hogy a kutya szívférges volt. Sajnos ez megelőzhető lett volna. Egyiküket sem szűrték, egyikük sem kapott semmilyen preventív/megelőző szert.

A vér-vastagcsepp szűrés sok esetben elegendőnek bizonyul, és így elengedhetetlen a szűrési protokollban.

Sajnos néhány esetben nem található lárva (bébi féreg) a vérben. Rendelői gyorstesztek jelezhetnek, és ezáltal felkelthetik a gyanút (Csak ezt önmagában alkalmazni és kijelenteni a fertőzöttséget, felelőtlenség, de felkelti a gyanút!!!!!)

Az idei és a tavalyi év időjárása különösen kedvezett a szúnyogoknak, év elején vagy akár a tavaly is fertőződhetett kedvencünk szívféreggel. A növekvő előfordulással egyre több az olyan eset is, hogy nincs szívféreg lárva-microfilaria a vérben és a kutya mégis fertőzött. Ilyen esetekben nagyon sokat segíthet az ELISA gyorsteszt, nagyon komoly mérlegeléssel.
Sajnos sokan nem éltek a tavaszi szűrés lehetőségével, és a folyamatos, havonkénti megelőző kezeléssel, de még semmi nincs későn remélhetőleg.
Azon egyedek, akik folyamatos (havi rendszerességű) megelőző kezelésben részesültek, és szűrve voltak, náluk ez a vizsgálat nem szükséges, csak akkor, ha pár hónap kihagyás volt.