6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Szívférgesség

Sajnos számos „láthatatlan” veszély fenyegeti kutyusaink egészségét, ezek közül igen gyakori a szívférgesség (Dirofilaria immitis).  Ez a szúnyogok által terjesztett parazitás megbetegedés súlyos tüneteket, végül akár az állat halálát is okozhatja. A könnyen megelőzhető, de nehezen kezelhető fertőzés komoly problémákat okoz hazánkban is, a magyarországi kutyapopuláció közel 20%-át érinti. A fertőzött szúnyogok vérszíváskor fertőzik meg az állatokat és az ezt követő 6-9 hónapban fejlődnek ki a felnőtt férgek.

Hogyan ismerhetjük fel, milyen tünetekkel jár ez a megbetegedés?

A szívférgesség különösen a féreg kifejletté válása előtti szakaszban gyakran tünetmentes. Az enyhe fertőzöttség, illetve a betegség korai szakasza nem jár egészség-romlással, vagy csak mérsékelt fáradékonyságban, lesoványodásban, továbbá alkalmankénti száraz köhögésben, orrvérzésben vagy nehézlégzésben nyilvánul meg. A tünetek később súlyosbodhatnak.

A betegség előrehaladtával az alábbi tüneteket észlelhetjük:

  • kifejezett fáradékonyság,
  • csökkent étvágy, fogyás
  • nehezített légzés, száraz köhögés
  • has terime megnövekedése (hasvízkór)

Tartós és súlyos (nagyszámú féreg szívben/tüdő erekben) fertőzöttség már látható elváltozásokat okozhat a mellkasi röntgen felvételeken, illetve a szív ultrahangos vizsgálata során.

A diagnózist az alábbi módszerekkel lehet felállítani:

Vastagcsepp módszer és/vagy Knott teszt: a vérminta fénymikroszkópos vizsgálata során keressük a mikrofiláriákat (L1 stádiumú lárva).

Szerológiai próbák (ELISA és immunkromatográfia): az adult férgeket tudjuk kimutatni.

PCR vizsgálat: keringő microfiláriák genetikai vizsgálata, amely szívférgesség biztos diagnózisához, illetve a szív- és bőrférgesség elkülönítéséhez szükséges.

Kezelés:

Amennyiben a vizsgálatok alapján az állatunk fertőzött, nagyon körültekintően kell eljárnunk. Első lépésben az L1 stádiumú lárvák (a microfiláriák) elpusztítását kell megkezdenünk, hiszen ezekkel a szúnyog révén fertőződhetnek más állatok és az ember is (bár ez utóbbiban nem fejlődnek ki a felnőtt férgek). Az állat további kezelése a fertőzöttség súlyosságától és előrehaladottságától függ, ennek megítéléséhez a szív ultrahangos vizsgálatára és a mellkasról készült röntgenfelvételre van szükség.

Az eredményes kezelés hosszú gyógyszeres előkészítést, kórházi körülményeket, esetleg sebészeti ellátást is igényelhet, kockázatos és költséges. A hangsúly mindenképpen a megelőzésen van!

Megelőzés:

A megelőzés történhet megfelelő hatóanyagú rácseppentő oldatokkal, vagy tablettás féreghajtó készítményekkel. Alkalmazásuk kezdete előtt mindenképpen szükséges tisztázni az állat esetleges szívféreg fertőzöttségét, hiszen ha fertőzött, és előkészítés nélkül kezdjük el a mikrofiláriák elleni prevenciót, nagyon beteg lehet vagy akár el is pusztulhat kedvencünk. Így alkalmazásuk előtt kérje ki állatorvos véleményét!

Fontos, hogy ezeket a készítményeket rendszereresen, az előírtaknak megfelelően alkalmazzuk, ugyanis nagyobb kihagyás esetén a fejlődő szívféreg lárvák elérhetik azt a stádiumot, amikor ezek a készítmények már nem alkalmasak az elpusztításukra.

Ha szeretné elkerülni ezt a betegséget, gyorsan kell cselekednie! A szívférgesség egy súlyos, progresszív lefolyású betegség a kutyáknál, tehát minél hamarabb kezelik, annál nagyobb az esélye, hogy kutyája elkerülheti a hosszútávú szövődményeket. Megbetegedés gyanúja esetén forduljon állatorvosához kivizsgálásra, amilyen hamar csak lehet!