6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Teendők kánikula idején

Az állatokat a meleg épp úgy megviseli, mint az embert, nagyon fontos hogy a nyári kánikula átvészeléséhez megfelelő körülményeket biztosítsunk házikedvenceinknek .

Mindig legyen előttük bőven friss ivóvíz!!!

Udvaron, kertben tartott kutyáknál alakítsunk árnyékos, védett helyeket. Nagyon hálásak lesznek, ha kiteszünk egy nagy edényben vizet amibe bele tudnak állni, feküdni. A kutyák árnyékos helyeken ilyenkor gödröket ásnak és ott hűsölnek, ezt ilyenkor feltétlen meg kell engedni nekik.

Különösen figyeljünk oda az idős, nehezen mozgó kutyákra, pár percig a tűző napon fekve hőgutát kaphatnak vagy beköphetik bundájukat a legyek. Biztosítsunk nekik állandó árnyékos helyet, ahogyan a nap úgy az árnyék is mozog!!

A sétát tegyük át kora reggelre illetve késő estére, mindig legyen nálunk elegendő ivóvíz és ivóedény kedvencünk számára. Amennyiben napközben megyünk sétálni, ellenőrizzük az adott útvonalon a beton és az aszfalt hőmérsékletét a tenyerünkkel, a forró aszfalton történő rövidebb tartózkodás is súlyos sérülésekhez vezet, megég kedvencünk talpa.

Autóban semmi esetre se hagyjunk állatot, még pár percre se, a napon hagyott autóban percek alatt 40°C fok fölé emelkedik a hőmérséklet, még letekert ablaknál is.

A fentiek be nem tartása következtében a kutyák könnyen felmelegedik, nem tudják ezt a hőt verejtékezéssel leadni, könnyedén hőgutát kaphatnak. A túlmelegedés jelei a következők lehetnek: lihegés-zihálás, szapora légzés, nyálzás, bágyadtság, habzó orr, tág pupillák. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal vigyük állatorvoshoz.

A nyulak és csincsillák is nehezen viselik a meleget. A ketrecbe tegyünk be egy nagy lapos követ vagy járólapot, ezen tudnak hűsölni, a ketrecre  terítsünk rá nedves törölközőt, csak a ketrec felét takarja, egy ventilátort irányítsunk a ketrec fölé 20 cm-re hogy a légáramlat a ketrecet ne érje de a párát ami a törölközőből felszáll, fújja el.