6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Toklász a kutya fülében, szemében…….bárhol

A toklász-nem más mint az egérárpa kalászának egy darabja.

Leginkább a kutyák körében okoz gondot, leggyakrabban a kutyák külső hallójáratába kerül bele, és felépítéséből adódóan csak egy irányba halad, hátrafelé álló szálai miatt előre. Nem csak a kutyák füle érintett, gyakran a harmadik szemhéj alá, a mancsba, az ujjak közé is befúródik, bekerülhet az orrüregbe, vagy bárhová 2 bőrredő közé.

Ha a kutya fülébe toklász kerül, a gazdi elsősorban hirtelen kezdődő gyakori fejrázást és fülvakarást észlel, majd az idő előrehaladtával jelentkezik a fej oldaltartása is. Ha bármelyik tünet jelentkezik a kutyánál a legrövidebb időn belül állatorvoshoz kell fordulni, mert a toklász amellett hogy fájdalmat okoz a kutyának, súlyos fülgyulladást okoz, ami agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

A harmadik szemhéj alá bekerült toklász nagyon hamar gyulladást vált ki, ilyenkor a kutya állandóan dörzsöli a szemét a mancsával, váladékozik a szeme, ilyen esetekben is a gyors orvosi beavatkozás az egyetlen sikeres megoldás.

A bőr alá befúródó toklász rövid időn belül gennyesedő tályogot fog okozni, leggyakrabban a mancson fordul elő. Minél hamarabb el kell távolítani, és a sebet kezelni kell. Megelőzése nagyon nehéz, séta után a kutya mancsát át kell alaposan nézni, és a talpon lévő szőrt rendszeresen nyírni kell.

Ha a toklász az orrüregbe kerül, a kutya el kezd prüszkölni, az orra folyik, a fejét rázza és a mancsával az orrát dörzsöli.

A toklászt eltávolítani annál könnyebb, minél hamarabb a kutyát állatorvoshoz visszük!