6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

A kolonoszkópia a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának endoszkópos vizsgálati módszere.

Minden esetben altatásban történő beavatkozásról van szó. A vizsgálat során egy flexibilis endoszkópot vezetünk be a végbélnyíláson keresztül. Az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett eszközzel veszünk mintát (biopszia), vagy távolítunk el bizonyos daganatokat, vérzést csillapíthatunk. A bélgyulladások, allergiás folyamatok kiderítésében sok esetben elengedhetetlen kiegészítő vizsgálati módszer.

 

Mikor végzünk kolonoszkópiát?

 

Idült, 3-4 hete fennálló emésztőszervi tünetek felderítésére. Ilyen a hasmenés, hasi diszkonfort, hasi fájdalom, vérfogyottság, sötét bélsár, tartós bélsápangás, fogyás.

 

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

 

A vizsgálat minden esetben gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel a vizsgálatot megelőző napon, 24 órás takarmány megvonással. Ennek pontos menetéről egyedre szabottan adunk javaslatot.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

 

A kolonoszkópia csapatmunka. Jelen van orvos, altató orvos, assziszetencia. Kanülálás, infúzió bekötés után gyors altatásindukció, intubálás következik és altatógéppel altatunk. A vizsgálatot kinagyítva monitoron követjük. Amikor a vizsgálat végén a kis beteg stabil, járóképes, hazaengedjük.