6727 Szeged

Algyői út 11.

+36 30/157-9967

Hétfő- Péntek:

8:00 - 18:00

Zajfóbiás kedvencek – Petárdák és tüzijátékok okozta pánik

Kedves Gazdi!

A sokak által használt acepromazin (Sedalin) a kutyák zajfóbiája esetén kontraindikált, mert nem rendelkezik szorongás oldó tulajdonságokkal, így az igaz, hogy fizikailag lelassítja a kutyát, és erős nyugtatást okoz (ami nem mellesleg elég kiszámíthatatlan időtartamú, hatáserősségű), de emellett a kutya ugyanúgy ideges, stresszes helyzetben van, csak éppen nincs ereje levezetni a feszültségét. Ez a helyzet csak súlyosbítja a fóbiát, és az nemhogy javulna, de erősödik minden ilyen alkalommal.

Három olyan szer van, amit ilyen esetben ajánlani lehet:
1.) alprazolam
2.) clomipramin
3.) fluoxetin

Emellett természetesen számos megoldás létezik, például:
a.) DAP párologtató,
b.) viselkedésterápia – deszenzibilizálás pl CD segítéségével (Sound Therapy 4 Pets) ,
c.) egyéb alternatív megoldások, pl.: Anxiety Wrap,
d.) homeopáthiás, Bach-virágterápiás szerek (Rescue Remedy, S.O.S. Bonbon, Nicovet Calming tabletta, stb.)

A gyógyszereket egyedre szabottan állítjuk be. Ez függ az állat habitusától, a lakóhelyétől, az esetleg fennálló szervi elváltozásoktól, betegségektől. Főleg vese és májbetegség esetén alakulhatnak ki súlyos mellékhatások. A szerek kombinálhatóak, de csak felügyelettel, mert sok szer azonos területeken hat, ezáltal a mellékhatások kialakulása hatványozottabb.
Benzodiazepin származék: Alprazolam Kiválóan alkalmas akár magában is szilveszterkor adni, kb. 60 perccel a kívánt hatás elérése előtt.
Célszerű próbát tartani az éles helyzet előtt, ahol érdemes kis adaggal kezdeni, és titrálni az adagolást a megfelelő hatás eléréséhez, amit majd éles helyzetben kívánunk elérni (nem szabad azonban Sedalinhoz hasonló nyugtatást várnunk, inkább csak egy relaxált állapotot, így nehéz is belőni az ideális mennyiséget.
Triciklusos antidepresszáns: Clomipramin. Lehet magában is adni, de hirtelen hatás elérésére nem alkalmas, hetekkel a kívánt hatás elérése előtt kell elkezdeni. Kombinálni éles helyzetben más szerrel lehet.
Szelektív szerotonin reuptake inhibitor: Fluoxetin Hatása és alkalmazási területe hasonló a clomipraminhoz. Lehet magában is adni, de hirtelen hatás elérésére nem alkalmas, hetekkel a kívánt hatás elérése előtt kell elkezdeni. Kényelmesebb az adagolása (napi egyszer kell), és emberekben valamivel kevesebb mellékhatást írtak le. Ugyanúgy szedhető hosszú távon.Fontos, hogy mind a három gyógyszer ritkán okozhat paradox módon agressziót, mert az elnyomott agressziót felszabadíthatja. Mindhárom gyógyszer biztonságos állatokban, májbeteg állatnak azonban csak óvatosan adható.